Berita Harian, 23 Jun 2007 - Johari Ibrahim (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2007)
Suasdana di Stesen Kereta Api Bukit Mertajam pada malam 29 Ogos 1957 agak sesak dengan orang ramai. Sebahagian besar daripada penumpang adalah dalam perjalanan ke Kuala Lumpur bagi menyaksikan satu peristiwa bersejarah detik 12.01 pagi 31 Ogos 1957 dan acara pengisytiharan kemerdekaan negara di Stadium Merdeka di ibu negara.