Utusan Melayu, 6 Ogos 2007 - Mohd. Arif Atan (Utusan Melayu (M) Bhd, 2007)
Hakikatnya, orang Melayu menentang penjajah bermula sejak tahun 1511 lagi. Penentangan terhadap penguasaan Portugis dan Belanda kemudiannya diteruskan untuk memerangi pihak Inggeris di Tanah Melayu