Utusan Malaysia, 03 Mei 2007 - Hassan Ahmad Dato' Dr (Utusan Melayu (M) Bhd, 2007)
Kedaulatan negara dan bangsa bukanlah 'benda' yang abstrak, bukan konsep yang diciptakan oleh imiginasi dan perasaan cinta tanah air semata-mata, tetapi ia merupakan konsep atau entiti yang nyata, yang konkrit